vrijdag 28 februari 2014

Vakantie !!!

Geniet met volle teugen van de vakantie! Lekker uitslapen, veel spelen, voor zij die gaan skiën : veel sneeuwpret en geen al te grote brokken maken; voor de thuisblijvers: mama en papa ook af en toe eens helpen en dan binnen een weekje goed uitgerust terug naar school! Dag lieve makkers!
- Juf Kathleen en juf Annick



Gekke boekentassendag

Jaja, gekken-week is begonnen de eerste dag is voorbij, gekke-boekentassendag (ik was het dus
vergeten).
Het was echt super leuk! Er waren leuke boekentassen zoals : uw bikini aan uw boekentas gedaan, er ballonnen aan gehangen, leuke strikjes erop geplakt, in de plaats van je boekentas een strandtas, of een wasmand, of er super veel beertjes aangehangen. Er waren echt super coole boekentassen bij!
Morgen gekkeharendag, wat zal dat worden?
(deze keer vergeet ik het niet)
- geschreven door Maxime 5B

Aftellen naar de Filippijnen

Wij gaan met heel het 5de leerjaar naar de Filippijnen. Ja, de Filippijnen, je leest het goed. Natuurlijk doen we niet echt die verre reis maar dat gebeurt allemaal in Studio Globo. Het is daar KEI leuk. We zijn er al eens geweest, toen was het met 5 kinderen. Nu zijn we aan het kennismaken met Esnaima, Ricanara, Anna en Jemuel. Ik vindt Anna de leukste. Anna woont in de stad, gaat naar school, woont in een mooi groot huis en in haar Barangai (wijk) is een zwembad waar ze vaak met haar broer gaat zwemmen. Ze heeft 2 broers: Em (Emanuel) en Miguel. Ricanara rijdt vaak met een jeepney, dat is een jeep maar ze hebben hem eigenlijk uitgerokken, zo lijkt het op een bus. In Ricanara's barangai is een karaoke. Stiekem droomt ze om zangeres te worden. Esnaima haar school staat naast het strand dus haar speelplaats is het strand. Haar itay (vader) is visser. Dan nog Jemuel, Jemuel fietst heel graag met zijn mautenbike. Hij heeft een hele mooie moutenbike, zijn Lolo (opa) heeft hem opgeknapt. Ik vind ze allemaal echt SUPER! (lach) LachenIk vind Anna de leukste maar ik wil weten wat mijn klasgenootjes vinden. Klasgenoot, als je dit leest zet in reactie dan a.u.b. wie jij de leukste vindt. Na de vakantie gaan we er naartoe. Dan krijgt iedereen een beroep en een woonplaats. (mischien zelfs een naam) Ik ben benieuwd naar hoe het daar zal zijn. (de spanning stijgt) (lach) Stoer 
- Geschreven Jana, klas 5A

maandag 24 februari 2014

Welkom op de Filippijnen!

Op maandag 17 februari hadden we geen turnen want we hadden gewisseld met meester Kurt en hebben donderdag dus turnen. We hebben in de namiddag hoekenwerk gedaan rond de Filippijnen. We hebben 4 kinderen leren kennen : Anna (11 jaar), Jemuel(11),Esnaima(12 jaar) en Ricanara(10 jaar). We leerden ook nog wat  Filipijnse woorden : tito=oom, itay=papa, lolo=opa, tita=tante, lola=oma, inay=mama. Ze wonen in het werelddeel Azië. Ricanara is verzot op halo halo. Esnaima is verzot op chicken joy, Jemuel op rijstpudding En Anna op hamburgers. Ze tellen in het Filippijns van hun pink naar hun duim en wij doen dat andersom. In de loop van de volgende weken zullen we nog heel wat te weten komen over de Filippijnen.
- geschreven door Hanne V en Arrazina 5B                          

Mode met kranten

De taallessen ging deze periode vooral over nieuws!
We kregen dan altijd een stapel kranten...waar we opdrachten moesten mee doen! Zoals, op een groot papier allemaal verschillende dingen in de krant uitknippen en die moest je dan op dat blad plakken! En daarna moest je dat vanvoor in de klas vertellen wat je allemaal op dat blad had geplakt! Iedere dag kreeg je ook altijd een krant mee naar huis. Als de taallessen gedaan waren over nieuws hadden we nog super veel kranten over! Dus juf Evelien en juf Kathleen hadden iets super bedacht! Die vrijdag was het knutselen! Joepie!!!!  Mode met kranten! De juf had al eerder verteld dat we een nietjesmachine, een schaar en plakband nodig hadden...
De juffen hadden al groepjes gemaakt! Dan gingen we naar de refter want daar gingen we onze spulletjes ontwerpen! Ieder groepje kreeg een stapel kranten om te gebruiken! Natuurlijk moest 1 iemand het model zijn en modeshow lopen op muziek! In ons groepje deden we inneminnemutten! En de vinger wees naar mij! Dus mijn groepje begon al snel, mijn maten te nemen, nieten, knippen en plakken! In de andere groepjes waren Lana, Manu, Hanne.v., Emily, Birte, Bjarni, Jannick en Mats ook popsterren! Na de speeltijd hadden we nog 5 min. en dan ging de modeshow beginnen...
Toen was het zover...de modeshow ging beginnen : juf Evelien zette een leuk muziekje op en één voor één wandelde iedereen de catwalk op! Lana had een geweldige bril! Manu had megalange oorbellen!, Hanne.v. had een super mooi handtasje, Emily had een fantastisch kleedje aan, Birte had super mooie bloemetjes in haar haar, Bjarni had een ipod , Jannick had een coole pet en Mats had krantenhaar! En tenslotte ik...ik had een snor! Lachen
Het was een super namiddag!
Er staan foto's op de blog, die moet je zeker maar eens bekijken!
- geschreven door Maxime 5B 

Pesten op het web

Vrijdag is de Week tegen Pesten gestart. Pesten kent iedereen wel, maar weet je ook wat cyberpesten is?
Elke vorm van pesten waarvoor het internet, een computer of gsm gebruikt wordt, noemen we cyberpesten. Meer en meer kinderen krijgen er mee te maken. Ook zanger Ian Thomas (16) is vroeger gepest op het net. Hij vertelt hoe cyberpesten zijn leven overhoop haalde, maar ook hoe hij er sterker is uitgekomen.
Dat zie je vanavond in Karrewiet Plus rond de klok van zeven. Op Ketnet natuurlijk!
Hier is alvast een voorsmaakje

Proefjes op tv #5

Het proeffilmpje van deze week is "Wat zit er in de holte van een paprika ?"

vrijdag 21 februari 2014

Carnavalcinema #5

Hier is dan de allerlaatste film waaruit je mag kiezen : 'Patatje Oorlog'

Wanneer de vader van de 9-jarige Kiek weer maar eens naar het buitenland moet voor zijn werk, is het meisje alles behalve gelukkig. Het is niet de eerste keer dat papa weg moet maar Kiek vindt het werk dat hij doet veel te gevaarlijk. De vader van Kiek trekt namelijk als dokter naar oorlogsgebied om er gewonde burgers en soldaten te verzorgen. Maar wat als hij zelf een keer getroffen wordt door een kogel? Dan sterft hij misschien wel en heeft Kiek helemaal geen vader meer. De fantasie van het meisje slaat volledig op hol en ze bedenkt allerlei vreemde plannen die de kans kleiner moeten maken dat haar vader iets overkomt.



 

donderdag 20 februari 2014

Carnavalcinema #4

De voorlaatste film is ... "Kruistocht in spijkerbroek"

Korte inhoud :
De 15-jarige Dolf Wega laat zich vanuit de 20ste eeuw terugflitsen in de tijd. Hij komt terecht in Duitsland in 1212, op het moment dat duizenden kinderen voorbij trekken, op kruistocht naar het Heilig Land. Dolf weet de ongedisciplineerde massa te organiseren. Maar gaandeweg wordt deze pelgrimstocht een echte calvarieweg: epidemische ziektes (roodvonk, 'de Scharlaken Dood'), gevaarlijke bergtochten en aanvallende boeren zorgen voor heel wat slachtoffers. Velen keren terug, maar een harde kern beroepszwervers trekt verder. Dolf weet niet meer of hij nog wel terug wil…

Bekijk hier de trailer

woensdag 19 februari 2014

Carnavalcinema #3

De derde film is ... (tromgeroffel) ... "De Scheepsjongens van Bontekoe"

Korte inhoud :
Hajo wil naar zee als scheepsjongen op het schip van schipper Bontekoe. Zijn moeder, die haar man op zee heeft verloren, doet er alles aan om hem aan wal te houden, maar de roep van de zee is te sterk en Hajo's aanwezigheid op het land brengt niets dan ellende. Padde, het onhandige vriendje van Hajo, kan geen afscheid van hem nemen. Hij springt vlak voor het vertrek aan boord en er wordt besloten dat hij meereist tot Harlingen, waar ze buskruit in moeten laden. Daar zal Padde met een tjalk mee terug naar Hoorn varen. Padde valt echter in slaap en wordt pas wakker als ze al op zee zijn. Aan boord sluiten Hajo en Padde vriendschap met Rolf, een jongen die al kan lezen en schrijven. Op hun tocht naar Oost beleven ze samen met schipper Bontekoe veel spannende avonturen.

Bekijk hier de trailer


dinsdag 18 februari 2014

Carnavalcinema #2

De tweede film is : "Matilda" (naar een boek van Roald Dahl)

Korte inhoud :
Matilda is een jong meisje ergens in Amerika. Ze woont in een huis met haar ouders en haar broer Michael. Ondanks het feit dat ze ontzettend slim is, hebben Matilda's ouders een hekel aan haar. Haar vader Harry verkoopt oude, versleten auto's voor een veel te hoge prijs en Michael moet deze zaak over gaan nemen. Hij krijgt dan ook alle aandacht, en Matilda wordt vergeten.
Matilda wordt thuis zo erg dwarsgezeten dat ze besluit haar ouders op haar eigen manier een lesje te leren. Door haar vaders hoed aan zijn hoofd te plakken bijvoorbeeld. Haar leven ondergaat echter een grote verandering als ze naar school mag. De school wordt geregeerd door de tirannieke mevrouw Bulstronk. Ze sluit kinderen op in kasten en slingert ze aan hun vlechten over het schoolplein. Geen wonder dus dat alle leerlingen haar haten en vrezen.
Gelukkig krijgt Matilda geen les van haar, maar van juffrouw Engel. Deze zachte vrouw is het tegenovergestelde van Bulstronk, en als ze Matilda's buitengewone intelligentie en paranormale gaven ontdekt, voelt ze zich erg verbonden met het meisje. Zo kan Matilda dingen laten bewegen door ernaar te kijken. Juffrouw Engel neemt haar mee naar huis en zo komt Matilda erachter dat Bulstronk de tante van juffrouw Engel is. Bulstronk heeft de villa van haar overleden stiefbroer, juffrouw Engels vader, overgenomen, terwijl het eigenlijk juffrouw Engel toebehoort.
Matilda wil juffrouw Engel helpen en laat met haar telekinetische gave Bulstronk geloven dat de geest van haar stiefbroer is gekomen om zijn dochter te helpen. Eerst confronteert ze haar in haar huis, en een dag later op school. Bulstronk blijkt ontzettend bang voor spoken en verlaat gillend de stad. Hierdoor kan juffrouw Engel eindelijk het huis weer opeisen.
Nadien blijkt de FBI de illegale praktijken van Matilda's vader op het spoor te zijn gekomen. Deze besluit met zijn hele gezin naar Guam te vluchten. Matilda wil echter niet mee en juffrouw Engel adopteert haar op het allerlaatste moment. Zo kunnen ze nog lang en gelukkig leven.

Bekijk hier de trailer

maandag 17 februari 2014

Jana is Frits Flits

Ik was deze week 'Frits Flits' Dat is SUPER leuk!! Lachen Je moet dan ongeveer 10 foto's nemen en dan voor de klas laten zien. Ik had er wel stress voor. (Dat was eigenlijk niet nodig) Ik had 12 foto's, mooie foto's wel. Ik had een foto van mijn hondje Rocky, een pony van de manege, een tekening van mij en nog veel meer. De foto die je hier ziet is het paard dat ik getekend heb. Hopelijk vinden jullie het mooi.....  Ik ga elke week paardrijden dus ik had daar even een foto van genomen. Ik speel ook vaak met mijn hondje Rocky. Zo heb ik bij elke foto een goede uitleg.
-Geschreven Jana klas 5A

Mode met kranten

IMG_0034_2IMG_0033_2IMG_0032_2IMG_0062_2IMG_0030_2IMG_0061_2
IMG_0060_2IMG_0058_2IMG_0057_2IMG_0056_2IMG_0055_2IMG_0054_2
IMG_0053_2IMG_0052_2IMG_0051_2IMG_0049_2IMG_0048_2IMG_0047_2
IMG_0046_2IMG_0045_2IMG_0044_2IMG_0043_2IMG_0042_2IMG_0041_2

Mode met kranten, a set on Flickr.

Carnavalcinema #1

De vrijdagnamiddag voor de krokusvakantie vieren we carnaval. In de namiddag kruipen we lekker gezellig samen voor een toffe film. Jullie mogen zelf kiezen welke film het gaat worden. 't Is te zeggen ... we stellen 5 films voor en hieruit mogen jullie kiezen. Zoals in een echte democratie wint de film met de meeste stemmen !
Elke dag maak ik er één bekend :-)
Bekijk de trailers van elke film, lees waarover de film gaat en maak dan volgende week je keuze ! Volgende week ga je de kans krijgen om te stemmen voor je favoriete film. Laat je niet beïnvloeden door je beste vriend(innetje), maar kies ZELF !

De eerste film is "Koning van Katoren"

Korte inhoud : Koning van Katoren vertelt het verhaal van de zeventienjarige Stach die de nieuwe koning wil worden. De oude koning van Katoren is stervende en vertelt aan zijn vriend en kamerheer Gervaas dat de ministers de macht zullen grijpen wanneer hij dood is. In zijn laatste woorden smeekt hij Gervaas om een nieuwe koning te vinden. Diezelfde nacht wordt Stach geboren. Zeventien jaar later stelt Stach de vraag die niemand durfde te stellen: wat moet iemand doen om koning van Katoren te worden? De ministers zitten in het nauw vanwege de aandacht van de pers en besluiten om de jonge lastpost vijf onmogelijke opdrachten te geven. Onderweg ontmoet hij de ambitieuze journalistiekstudente Kim.

 
Wist je dat ... deze film gemaakt is naar het wereldberoemde gelijknamige boek van de Nederlandse schrijver Jan Terlouw.
Wist je dat .... wij dit boek in de klasbib hebben ? :-)

Bekijk hier de trailer :



 

Proefjes op tv #3

Het proeffilmpje voor deze week is er ééntje voor Frits Flits :  "Waarom heb je soms rode ogen op een foto ?"

zondag 16 februari 2014

Leuke vrijdag

Hier volgt het verslagje van vrijdagnamiddag geschreven door Ana. De foto's en filmpjes komen er maandag op!

We zijn vandaag gaan zwemmen. Dat was leuk omdat we tijdens vrij zwemmen op de glijbaan mochten (de buis). Iedereen moet zeker volgende week komen want dan is het vrijzwemmen, de hele tijd!! (hoop ik)
En we hadden  een super super super leuke namiddag!!! We gingen iets speciaals doen met de  2 klassen samen 5a en 5b. Eerst maakten de juffen onze groepjes. Ik zat bij Emily, Jarne en Jarno. Daarna gingen we naar de refter. Dan konden we beginnen! Onze opdracht was kleren maken van kranten. We moesten ons groepje verdelen: Emily was het model, ik de onwerpster en Jarne en Jarno de hulpjes :p We begonnen eraan: we hadden afgesproken dat we een kleed gingen maken. Jarne maakte de rok (het onderste van het kleed want alles aan elkaar ging niet bij ons) Ik maakte bloemen voor aan het kleed. Emily maakte een handtas en ik een bloem voor aan de handtas. Toen maakten we het bovenstuk, ook daarop maakte ik een bloem: jaja ze was helemaal assorti! Emily had zelf ook nog oorbellen gemaakt.
Toen mochten de modellen over de catwalk lopen! Telkens moest iemand zeggen wat het model aan had. Juf Evelien zette muziek op en filmde. Eerst ging Mats, dan Jannick en daarna Bjarni: die vond ik wel mooi gedaan zeker met die I-pod! Daarna ging Manu en dan was Emily aan de beurt: ik vertelde wat ze aan had. Dan Hanne V die vond ik ook wel leuk gedaan en daarna Maxime, die was ook wel grappig want ze had een snor!
Het was echt een hele leuke namiddag!

- geschreven door Ana 5B

Krantenartikel

Ik moest vandaag mijn krantenartikel doen, dat was spannend. Mijn artikel
noemde: 'Gedaan met 1 en 2 cent'. Rarara.... Waarover zou het gaan? Ik leg het in het kort uit. Binnenkort zal je in de meeste grote winkels niet meer met 1 en 2 cent kunnen betalen. Waarom..... de winkels moeten die centjes bij banken aankopen. De ministerraad heeft het voorstel al goedgekeurd. Ze gaan het dan afronden op 5 cent. Winkels zijn niet verplicht het te doen maar als ze het doen moeten ze het op een affiche vermelden. Ja, het was niet zo kort eigenlijk. Lachen Het komt uit 'Gazet van Antwerpen'. Hopelijk vinden jullie het zoals ik wat interessant.
-Geschreven Jana klas 5A

Muziek in de klas

Op 13-02-14 heb ik mijn (nieuwe) pretbon gebruikt van 'Kies een liedje. Ik heb gekozen voor het liedje "La La La" van de Naugthyboy. De clip was wel wat triestig maar we hebben er een beetje op gedanst. (dan vooral de meisje, de jongens doen niet mee en sommigen meisjes ook niet) Ik heb het gekozen omdat ik het een HEEL mooi liedje vind en het heeft wel wat gevoel. Mijn top 3 liedjes:
1. Let it go - Indina Menzel
2. La La La - Naugthyboy
3. Mmm Yeah - Austin Mahone
Als je ook een leuke tot 3 hebt zeker hieronder in reactie plaatsen. (Ik ben benieuwd). Ik weet dat "Let it go" een 'bekend' liedje is in de klas dus had ik dat niet gekozen. Ik vind natuurlijk andere liedjes ook leuk! Veel kennen dit liedje ook. Je moet er zeker eens naar luisteren. YouTube aanbevolen!!!! (lach)
- Geschreven Jana klas 5A

woensdag 12 februari 2014

Doe mee aan de Move tegen pesten

Zeg net als Niels en Slongs NEEN tegen pesten en doe mee aan de Move tegen pesten. Sien legt uit in een filmpje hoe je jezelf op de Move tegen pesten-landkaart kan zetten. Onze school staat al op de kaart. Doe mee en klik hier !

De 10 geboden en een quiz over veilig internet

Ketnetwrapper Niels rapt over veilig internet. Check het hier :-).
En hier geeft hij de 10 geboden van veilig internet.
Speel HIER de leuke quiz. Laat weten wat je score was !


Boterhammendate

Maandag 10 februari '14 deden Jana en Birte boterhammendate. Het was een last minute lunch.
Het was super lekker en gezellig . We hebben lekker gebabbeld!!!! Lachen (over vanalles, geheimpje) En we kregen er nog een vriendje bij! De mier die op onze tafel zat! Toen kroop onze vriend op de Franse papieren, hij heeft een triest overleden meegemaakt, van zichzelf. De begrafenis is al gedaan en doorgegaan in klas 5A, in de vuilnisbak. HAhahahahah! (slappe lach) Daarna kregen we ideeën voor dit verslag. We namen pen en papier en begonnen te brainstormen. Hiervan dit verslagje en nu gaan we lekker spelen op de speelplaats want we moeten naar buiten . 
- geschreven door Birte en Jana 5A

Vandaag deden we boterhammendate!
Dat was super leuk! We aten soep! Kippenminuutsoep! Mmmhhh!!! 
We brachten bordjes, glaasjes, en lepels mee...
Het was super gezellig! We mochten van de juf leuke liedjes opzetten en we deden ook nog een paar leuke spelletjes : uno, vier op een rij, ...
We maakten ook nog een toffe tekening! Dat was echt toppie!!! De boterhammendate  was gewoon GEWELDIG!!
- geschreven door Eline en Maxime 5B

Kranten in de klas

We zijn bezig met het thema "kranten" in de klas: donderdag en vrijdag hadden we groepjes gemaakt van vier en drie leerlingen, we mochten die zelf kiezen: ik zat samen met Emily, Flavi en Laluna. We moesten in die groepjes een krant maken: op het bord stonden allemaal verschillende soorten artikels bijvoorbeeld: sportuitslagen, zoekertjes, familieberichten... Die moesten we dan uitknippen en op een heel groot blad plakken en de naam ervan erbij schrijven. Dat was heel goed gelukt, daarna moesten we het laten zien vooraan in de klas.
In de namiddag moest ik naar de tandarts, dat was helemaal niet leuk! Ze had helemaal niet gezegd dat ze TWEE tanden ging uittrekken! En dat deed pijn, want ze had die twee er tegelijk uit getrokken! 
Maar nadien ben ik toch nog terug naar school gegaan, ook al was het ondertussen al half drie voorbij. Zo gaat de tijd veel sneller en moest ik niet de hele tijd denken aan die verdoving. 
Op school hebben we nog geknutseld: eerst de sneeuwman verder afmaken en daarna mee helpen met de kaarsjes te maken. Die kaarsjes zijn echt super mooi! Het is een CD met een echt kaarsje op in het midden en daar rond nog allemaal precies blaadjes zodat het lijkt op een waterlelie. Zoë is morgen jarig maar ze tracteerde vandaag al met lekkere chips! Nog een fijne verjaardag Zoë!

- geschreven door Ana 5B

maandag 10 februari 2014

Damiaanstiftjesverkoop ... de cijfers !

Tateratattattaaaaaa ! Alle centjes zijn binnen en geteld en hier zijn de resultaten :
- jullie hebben samen 326 pakjes stiften verkocht
- dit is voor € 1 956
- jullie redden op deze manier 49 levens !!!!
Juf Kathleen en ik zijn bijzonder fier op jullie. Jullie hebben ALLEMAAL laten zien dat jullie het hart op de juiste plaats hebben zitten en zelf kleine Damiaantjes zijn :-) Bravo ! Pater Damiaan zou ook geweldig trots op jullie zijn !

Een extra pluim voor Birte en Jarid, want zij verkochten de meeste stiftjes. Ze kregen van de Damiaanactie een knuffelsleutelhanger.