dinsdag 23 september 2014

Boterhammendate Niels en Robe

Niels wilde al gelijk zijn pretbon verzilveren en hield vanmiddag met Robe een boterhammendate. Ze schreven er gelijk een verslagje over, wat hen opnieuw een pretbon zal opleveren. Goe bezig, mannen !

Het eerste kaartje dat ik trok was boterhammendate dat was super tof. Robe en ik hebben ons niet verveeld! Het was niet mis: lachen, praten,…! Ik hoop zeker dat ik dit nog een keer mag doen (: Een hele leuke koffieklets dat mag ook wel eens! 
- geschreven door Niels en Robe


Meester op de fiets : het verslagje

Ook ons Lise kroop in de pen en schreef een stukje over de behendigheidsoefeningen op de fiets. Ook zij verdient hiermee een toffe pretbon !


5 en 6 mogen elk jaar meedoen met Meester op de fiets. Meester op de fiets is hindernissen en een parcours op de fiets met de sportmeester. Er waren 5 hindernissen, er waren leuke hindernissen, gevaarlijke hindernissen. En een paar spelletjes met de bal en een lange buis die je op  de fiets moest doen! De sportmeester gooide de bal naar ons en wij moesten hem vangen op de fiets. Daarna  kwam onze juf foto’s trekken.We moesten een paar rondjes rond de speelplaats en daarna trucjes bijvoorbeeld met een hand rijden en je knie tikken, je voet tikken enzo… Het was echt super! Nu hebben we weer meer geleerd over fietsen! Zelfs de juffen deden mee!! Ik hoop dat het volgend jaar terug is!
- geschreven door Lise

maandag 22 september 2014

Niels in de oorlog, het verslagje

En ook onze Niels schreef een verslagje over de foto die hij had meegebracht.
Weet je nog ? Hier komt het :

De man op de foto is mijn betovergrootvader : Victor Devalckeneer. Hij heeft meegevochten in WOI. Hij was geboren in Oetingen (nabij Ninove) en heeft WOII ook meegemaakt, maar niet meegevochten.

Mijn betovergrootvader is na WOI naar Kalmthout verhuist omdat hij tijdens de oorlog een vriend gemaakt had die daar woonde. Nu wonen mijn grootouders, bomma en bompa, nog steeds in Kalmthout.
- geschreven door Niels

De eerste toets Frans

Joepie ! De kop is er af ! Het eerste verslagje is binnen. Bo mag dadelijk een pretbon trekken. Ik ben zeer benieuwd wat het zal worden. Jij ook ?

We hebben vandaag de eerste toets van Frans gehad. Het was heel leuk. Ik denk dat het ook voor iedereen leuk was. Het was wel spannend hoor. Dit zijn een paar woorden die we moesten schrijven:
bonjour = goedendag
oui = ja
non =nee
deux = twee
Et toi = en jij
Dit waren een paar woorden van de toets. We hebben heel hard geoefend en nu hebben we goeie punten gehaald en dan zijn de mama’s en de papa’s heel blij.

- geschreven door Bo

donderdag 18 september 2014

woensdag 17 september 2014

Kleine handen in een grote oorlog #8 : De straf

Aflevering 8 :

Om klokslag 11 uur op 11 november 1918 stoppen de kanonnen. De wapenstilstand wordt over de hele wereld uitbundig gevierd. Maar niet door de 10-jarige Emilie en haar broers die hun vader hebben verloren. 
Dit is de laatste aflevering :-(






maandag 15 september 2014

Ons Floor is jarig !

Gelukkige verjaardag, Floor 

Kleine handen in een grote oorlog #6 : De ondergang

Aflevering 6 :

Het vrachtschip waarop de 12-jarige Jessica en haar ouders zich bevinden vaart terug naar Amerika, om blokkades en mijnenvelden te vermijden. De kapitein probeert een verstekeling te pakken te krijgen door hem uit te hongeren. Jessica heeft medelijden met de Duitse jongen en verstopt hem in de kajuit van haar ouders.



zondag 14 september 2014

Samuitdaging #1

Morgen begint de verkeersweek. Hebben jullie aandachtig gekeken naar het filmpje ? Hieronder krijg je nog eens de kans om het filmpje te bekijken.


vrijdag 12 september 2014

Agenda


Kleine handen in een grote oorlog #5 : De pijn

Aflevering 5 :

De 12-jarige FRIEDA helpt mee in een noodhospitaal van het Rode Kruis. Ze bekommert zich om een jonge soldaat die door iedereen is opgegeven. Hij herstelt, maar moet onmiddellijk terug naar het front.




donderdag 11 september 2014

Kleine handen in een grote oorlog #4 : De leugen

Aflevering 4 :

De 12-jarige ALISON bewaakt met haar vriendjes de Schotse kust. Zij zet Luke MacMillan, de laatst overgebleven jongeman van het dorp, onder druk om ook dienst te nemen. Wat daarvan de consequenties zijn realiseert ze zich pas als zij de grootmoeder van Luke ontmoet, die hij onverzorgd heeft achtergelaten.




Ouderavond

Vanavond zijn alle ouders om 19.00 uur welkom op school voor een algemene ouderavond. We starten met een informatiesessie over de komende zeeklassen. Daarna krijgt u nog een presentatie over de werking van ons 5de leerjaar.
Tot vanavond!

woensdag 10 september 2014

Soldaat Sander

Sander had vandaag een echte helm mee uit de Groote Oorlog. Hij is van de opa van zijn opa; zijn betovergrootvader dus. Echt cool. Misschien brengt hij ook nog een gasmasker mee.

De postzak

Augustus 1914, het begin van de Eerste Wereldoorlog. In Scherpenheuvel raakt een postzak vol brieven en prentkaarten verloren en vergeten. Honderd jaar later wordt de zak als bij wonder terug gevonden onder een plankenvloer. Zo ook de brief van soldaat Emiel Schepers aan zijn vrouw. Hij schrijft haar dat hij nog kloek en gezond is, en dat het hem veel verdriet doet dat die niet naar huis kan komen.Via het telefoonboek komt Arnout (reporter van "Iedereen Beroemd" en "Ten oorlog") al snel bij Emile Heynen terecht, de kleinzoon van soldaat Schepers.
We werden even helemaal stil bij het bekijken van dit filmpje ...

Kleine handen in een grote oorlog #3 : De berg

Aflevering 3 :

Oostenrijk-Hongarije vecht tegen Servië en Rusland, maar krijgt niet de beloofde hulp van de Italiaanse koning. Die sluit een geheime deal met de geallieerden om zijn bondgenoot in de rug aan te vallen. Keizer Franz Jozef roept achtergebleven burgers op hun land te verdedigen. De 10-jarige Tobias uit Görz wordt door Italiaanse Alpenjagers gedwongen om hen naar de Bloedberg te brengen.



dinsdag 9 september 2014

Klasselfie

Wat vind je van onze selfie ? Zelf zijn we bezig aan een getekende vakantieselfie, maar hij is nog niet klaar. Nog even geduld :-)

Kleine handen in een grote oorlog #2 : De vlucht

Aflevering 2 :

In België is het Duitse offensief vastgelopen door het openzetten van de sluizen bij Nieuwpoort. De Duitsers nemen wraak op onschuldige burgers. Zoals de 12-jarige Justine. Zij heeft aardappeltjes gevonden en wordt beschuldigd van diefstal.



Woordpakketten oefenen

Elke donderdag doen we een dictee over het woordpakket dat we geleerd hebben. Dat wisten jullie al. Wat jullie ondertussen ook al wel weten is dat jullie juf een beetje een computernerd is. :-) Uit ervaring weet ik dat kinderen heel graag op de computer oefenen en daarom heb ik voor jullie enkele hulpmiddeltjes bijeen gezocht en gemaakt om jullie te helpen dit dictee goed voor te bereiden. Ik zet ze even op een rijtje :

1. Je kan je woordpakket inoefenen met het programma "Bloon". Huh...? Bloon? Wat is dat?
Bloon is een letterwoord dat staat voor Bekijken, Lezen, Omdraaien, Opschrijven, Nakijken. Deze techniek om spelling te oefenen vindt je op http://www.bloon.nl of op onze klaspagina. Hoe werkt het nu ?
Wel, je logt in met je persoonlijke gebruikersnaam en je wachtwoord. 


je login = je naam en familienaam bv. Jef Klak
je wachtwoord =  je wachtwoord van Bingel 

Op Bloon heb ik groene oefeningen klaargezet. Er staan ook rode spelletjes op Bloon. Die mogen jullie spelen als je klaar bent met de groene oefeningen.
Bloon vind je ook terug op onze klaspagina, bij "Nederlands" en klik op de giraf !

Veel Bloon-plezier !

2. Of wat dacht je van een privéjuf aan huis die de dictees voor jou dicteert ? Haha, uiteraard kom ik niet in het echt aan jullie deur één voor één bellen, dat kan niet hé :-). Nee, ik heb namelijk alle woordpakketten ingesproken en op de klaspagina gezet. Cool hé ? 
Hoe werkt dat nu ?
Als je op een woordpakket klikt, dan dicteer ik alle woordjes één voor één. Jij moet dan wel na elk woordje op "pauze" klikken en het woord opschrijven. Zo doe je dat tot je alle woordjes hebt gehad. Daarna neem je je schrift en kijk je je dictee zelf na. De woorden die je fout had, schrijf je nog eens 3 keer.
Voilà, op deze manier heb je niemand nodig om je woorden te dicteren, maar kan je het helemaal alleen !! (allez, ja, ik ben er eigenlijk ook nog een beetje :-) )
3. Op de klaspagina vind je onder de titelbalk "Spelling Tijd voor Taal" nog andere invuloefeningen, maar niet van alle woordpakketten.

Vooruit, waar wacht je nog op ? Oefenen maar !

maandag 8 september 2014

Agenda


Kleine handen in een grote oorlog #1 : De aanval

Eind september vertrekken we op zeeklassen. Joepie !! De eerste dag van de zeeklassen staat volledig in thema van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het is nl. juist 100 jaar geleden dat deze Groote Oorlog uitbrak. Er is heel zwaar gevochten in de Westhoek. Dit is het gebied aan de kust waar we op zeeklassen gaan en waar De Panne is gelegen. Die eerste dag gaan we o.a. in echte loopgraven lopen en het grootste kerkhof bezoeken. In de klas zullen we uitgebreid leren over deze oorlog. Om alles wat beter te snappen, kan je kijken naar een spannende serie over de belevenissen van kinderen in die tijd. 
Elke dag zal er op deze blog een aflevering komen van de reeks "Kleine handen in een grote oorlog". Vandaag kan je kijken naar de eerste aflevering "De aanval". Het gaat over de 14-jarige Franse Thierry die graag wil meevechten voor Frankrijk.
Klik op de foto hieronder om de eerste aflevering te bekijken. Veel kijkplezier !


maandag 1 september 2014

Terug naar school !

Vandaag is het 1 september en dat betekent : een nieuw schooljaar ! Heb je er zin in ? Was je een beetje zenuwachtig deze morgen ? Maar ...
Hoe kwam jij naar school ? Met de fiets ? Te voet ? Met de auto ? Er zijn kinderen op de wereld die heel wat hindernissen moeten nemen om tot in de school te geraken. Klik maar op de foto !