woensdag 26 november 2014

Zoveel jarigen !



Gisteren was ons Bo jarig en vandaag Ferre én Nick ! Amai, we moeten nogal snoepen (allez, niet dat dat erg is hoor :-) ). November is de "drukste" maand wat verjaardagen betreft :-)
Special voor jullie nog een leuk filmpje van .... Simon's cat. Jeuej !


maandag 24 november 2014

Poppy's en de Eerste Wereldoorlog


We hebben poppy’s geschilderd met de klas. Het Vlaamse woord voor poppy is "klaproos". We maakten het ter gedenkenis van de 1ste Wereldoorlog. Het is de enige bloem die kon groeien in het modderige Niemandsland. Het gevecht was tussen de Geallieerden en de Centralen. De Belgen, Groot-Brittannië, Rusland en Frankrijk behoorden tot de Geallieerden.
De centralen zijn Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. De Duitsers vielen in het begin aan met paard en sabel. De Centralen verloren de eerste aanval. De oorlog begon op 4 augustus 1914 en eindigde op 11 november 1918. De mof/moffe is het scheldwoord van de Duitsers die bij de Centralen behoorden. Ze hadden het grootste kanon: De dikke Bertha.
Er was ook nog een 2de  Wereldoorlog met Hitler, maar daar schrijven we volgende keer nog een verslagje over.
- Geschreven door Jonas en Niels

Voorlezen aan de kleuters

Het vijfde en het zesde leerjaar mogen voorlezen aan de kleuters tijdens de voorleesweek. Klas 5 mocht een boek kiezen en in de boekjes plakte een klein briefje en daar stond in bij welke juf of meester we moeten voorlezen. Ik (Lise) moet voorlezen bij Meester Thomas en Fleur bij juf Els. Lise heeft het boek 'Miep onder de modder' en Fleur heeft het boek 'Diner voor twee'. De anderen hebben ook leuke boekjes en we moeten volgende week voorlezen. Het is echt wel tof ! Bij de anderen leerjaren komen de juffen zelf voorlezen, maar ze weten niet welke juf ze hebben ... echt heel leuk !
 - geschreven door Lise en Fleur 

vrijdag 21 november 2014

Onze Angel is jarig


Angel is vandaag jarig ! Gelukkige verjaardag, Angel. Speciaal voor jou dit leuke filmpje van Simon's cat !

Agenda



Nota : Sprongtoets boekje A : 1,2,3 en 4 december !!

woensdag 19 november 2014

Liam was Frits Flits

Dit is mijn hond Seven en ze is een deel van mijn familie. Ik speel er graag mee en ze vrolijkt mij altijd op. Ze is de liefste hond die ik ken. Het is een echte speelvogel. Het is leuk om met haar te wandelen. Ze is de eerste hond die naar jou komt als je binnen komt. Ze luistert heel goed. Ik zou ze niet kunnen missen !
- geschreven door Liam

dinsdag 18 november 2014

Mama verjaart

Mijn mama was deze zaterdag verjaard op 15 november op de koningsdag en
we hadden cadeautjes : we hadden ontbijt gemaakt, een kaartje en een tekening. Birgen en ik hadden een bon van de Pink bijgelegd van 10 euro ieders. Ons mama vond het echt heel leuk. En juist zaterdag ging ze naar de winkel van de Pink en ze was heel blij en we hebben een uur daar gezeten maar ze heeft de mooist gekozen. Ons mama verschoot wel toen dat ze de cadeautjes zag. We hebben samen nog heel veel plezier gemaakt en het was echt een leuke dag voor iedereen. We hebben 's avonds nog gaan eten in het restaurant maar ons mama moest een hele dag rondrijden dat was wel jammer. We hebben samen nog een selfie getrokken.

- geschreven door Bo

Frits Flits

Frits Flits ben je een hele week waarin je met een fototoestel foto's kunnen trekken. Je krijgt het fototoestel mee voor een weekje en dan kan je foto's maken van wat je doet in de week bv van je hobby's, je vrienden, je familie, je huisdier, enzovoort! Dus Liam, Robe en Floor waren al de Frits Flits. Robe had foto's van zijn broers en de voetbalploeg en zijn familie  Liam had foto's van zijn hond van zijn familie en vrienden en Floor had foto's van natuurlijk de bakkerij en haar familie en nu is Sander Frits Flits.
Echt super tof en we hopen dat we snel Frits Flits hebben en als het weekje voorbij is mag je de foto's op het bord komen vertellen !
- Geschreven door Lise en Fleur  

Ik was de eerste Frits Flits. Het was niet gemakkelijk als eerst te zijn, maar ik
wel geleerd hoe ik mooie foto ’s moet maken. Intussen zijn Liam en Floor ook al Frits Flits geweest en nu is het de beurt aan Sander. Ik denk dat zij het ook leuk vonden. 
Op de foto zie je mijn broer Feije;  hij is bijna een jaar. Hij klapt soms in zijn handjes en hij vindt veel dingen leuk. Hij is mijn jongste broer en heeft intussen zijn eerste stapje gezet. Feije is jarig op 6 december dus hij is een sinterklaaskindje.
- geschreven door Robe

De Sambeloning

Zeppe en Zikki daagden ons uit om een liedje van Zeppe en Zikki te zingen, met de lagere school. En de kleuters moesten een instrumentje bespelen. Daar moesten we een filmpje van maken en opsturen naar www.zeppeenzikki.beeeeee De uitdaging was geslaagd en we kregen als beloning een wieltjesdag. Dat vond iedereen wel heel leuk. En nu nog iets meepakken naar school met wieltjes.

-      - Geschreven door Kiara en Inke

maandag 17 november 2014

Samuitdaging #2 de beloning

De tweede Samuitdaging is gehaald mede dankzij jullie superenthousiast zingen en dansen ! Ik ben fier op jullie : jullie kenden wel het héle lied uit het hoofd. Het was dan ook keitof om jullie zo bezig te zien :-)

Hier zie je Zeppe en Zikki die de beloning onthullen




En hier zie je het lied door de hele school gezongen :-)




vrijdag 14 november 2014

Ons Alyssa was jarig !

Alyssa was gisteren jarig ! Gelukkige verjaardag, Alyssa ! 


Speciaal voor jou een leuk filmpje van "Simon's cat", een super leuk en ondeugend katje; kijk maar !

Museum voor natuurwetenschappen

We waren er eindelijk, in Brussel je kon tussen 3 groepen kiezen. De groep van de insecten dat was natuurlijk de leukste! De andere waren interessanter! Bij de groep insecten mochten we insecten vasthouden: wandelende takken, duizendpoten, larven, kakkerlakken die geluid maakten en in een pot een vieze grote harige spin. Die was echt eng ! Dan gingen we naar de glazen aquariums waar allemaal verschillende insecten in zaten. We gingen naar een andere zaal en kwamen skeletten van dino’s tegen van vroeger. We zagen ook een dinodrol en je kon allemaal dingen bekijken en aanraken. De skeletten waren echt mooi om te zien en wetenschap over dieren was echt wel erg : ze waren allemaal opgevuld met iets. Er waren verschillende dieren  bv. olifanten , varkens, tijgers, herten, egels enzovoort. We zagen ook een kort filmpje over dieren. Dat was wel de moeite waard. Sommige hebben een bijtje geknutseld. Wij hopen dat je zelf eens een kijkje gaat nemen in het museum.
-          Geschreven door Bo en Lise

We staan in de gazet !

De oma van Sander schreef een artikel in het parochieblad over de Groote Oorlog en over ons bezoek aan de Westhoek tijdens de zeeklassen. Keicool, we staan met foto en al in de krant !


Agenda


woensdag 5 november 2014

Moeder Aarde

Lise en Inke hebben de schrijfmicrobe te pakken en schreven nog een verslagje over Els die gisteren in de klas kwam :

Vandaag is er een mevrouw langsgekomen en ze heette Els. Ze leerde ons over de natuur en de wetenschap. We hebben geleerd dat als we een gezond slaatje willen eten in de winter dat de ingrediënten van heel ver komen. En dat de mensen een grote voetafdruk achterlaten op de aarde door veel gebouwen en wegen te maken. We hebben ook een wetenschappelijk experiment gedaan : kristallen kweken. We hebben verschillende soorten poeder: zout en aluin. Dat zijn twee soorten poeder. Één van die twee moest je in een potje doen. En in dat potje zat warm water. Bij twee potjes is er een doek rond gewikkeld dat is om het warm te houden. Er zijn ook twee potjes die met een ander potje verbonden zijn door een dun draadje en dat ander door een dik draadje. Twee potjes moesten afkoelen. Er zijn ook twee potjes waar een potlood boven hangt met een draadje eraan een dik en een dun. En nu maar afwachten op de kristallen.
 - geschreven door Inke en Lise



Toetsen

Dit verslagje van Inke was nog in de vakantiepijplijn blijven steken :-)

Jullie weten waarschijnlijk wel dat het bijna vakantie is en voor de vakantie hebben we veel toetsen. We hebben al een toets van zeeklassen gehad waar we meer dan twee weken voor geleerd hebben. De meeste zullen die toets wel goed hebben. We hebben ook een toets van sprong 2 gehad dat is dus: getallenkennis, bewerkingen, metend rekenen en meetkunde. Daar hebben we ook voor geleerd en een heel bundeltje zelfs vol oefeningen. Er is ook een toets van werkwoorden maar die was niet zo moeilijk. Net als die van taalsystematiek voor die toetsen hebben we zelfs niet moeten leren. We hebben dan nog een toets van W.O. van de prehistorie, en de tijdlijn of hoe de mensen leefden, wat ze aten hoe ze hoe ze hun huizen bouwden enzovoort. Er is ook een revision toets en een woordenlijst, allebei in het Frans. De meeste toetsen zijn wel goed denk ik. Als je er voor geleerd hebt natuurlijk. Iedereens rapport is wel goed. En als je een slecht vak hebt is dat niet zo erg.

- Geschreven door Inke.

Leesavatar

We hebben op de computer een smaaktest gedaan over boeken. Een smaaktest is een test waarbij je moet kiezen tussen vier dingen of foto’s of teksten die je het meeste aanspreken. Uiteindelijk is je boekenlijst klaar. Dan moet je de boekenlijst afprinten en mag je een boek uitkiezen in de boekenbak die je het meest aanspreekt en leuk vindt! Zo moet je minstens één boek lezen. Voor elk gelezen boek krijg je een attribuut. Je kan maximum vijf attributen verdienen bij je avatar. Je avatar is een mannetje waar dat je haar, kleren, ogen en je geslacht, …. kan kiezen. Uiteindelijk ben je klaar en kan je je naar de bib sturen en het klaslokaal. Het is echt supertof om het te doen. Zo leer je veel boeken kennen. Je hebt verschillende boeken bv. Oorlogboeken, liefdesboeken, jongensboeken, meisjesboeken…… ik hoop dat jullie veel leesplezier hebben en dat je eens een keer naar de pagina gaat (en niet vergeten naar de bib te gaan!)
- geschreven door Lise

dinsdag 4 november 2014

Samuitdaging #2

Bekijk hier nog eens de nieuwe Samuitdaging ! 


Oefen hier het liedje ! Wij hebben strofe ....
En dit is de tekst :